Sider

2. des. 2013

Opplev Geiranger

Geiranger er ei lita bygd i Standa kommune.
Høye fjell, flotte fosser og ikke minst den kjendte Geirangerfjorden. Et postkort motiv fra lille Norge.
Denne lille plassen lever av turister som kommer inn med cruiseskip, eller busser over fjellet. Går du derimot litt opp i fjellheimen er det ikke mange turister å finne. Jeg har gått til de mest kjente turistplassene, padlet fjorden og besøkt toppen Vinsåshornet! Enda er det mye igjen å oppdage i denne viltre fjelldalen.

Dag 1
Vi startet ved Norsk Fjordsenter og derfra var det merket sti ca 2 km til Vesterås gard. Herfra var det mange turstier å velge mellom, vi valgte å gå videre til Stosæterfossen.

Sherpaene er i gang med å fikse stien. Gode arbeidskarer.storsæterfossen.


Storsæterfossen. En mektig foss.
Storsæterfossen går det an å se fra baksiden, her var det sikret sti inn bak fossen.
Bjørnar slukker tørsten på en litt uvanlig måte.

Hva er neste mål?? Bjørnar studerer kartet .

Hallo! Er det noen hjemme??

MektigVesteråssætra.Flott utkikspost fra Vesteråsfjellet ( 225 moh ).
Dag 2.

Endelig kom dagen vi skulle på padletur. Været var som lovet på Yr.no. Strålende sol, 25 grader og vindstille. Alt lå til rette for en veldig bra tur.
Geirangerfjorden er 15km lang.


Bjørnar satser på fisk til kvelds. Tviler på fisken biter over vann, sluken hopper bortover vannflaten slepende bak kajakken

Knivsflå
Etter en times padling kom vi til Knivsflå. Det var bratt opp til gården, stien var gjengrodd av høyt gress og store tre. Brukte 15 minutter å gå opp fra kajakkene. Nydelig plass, kanskje himmerike på jord?? Koste oss med ei øl og den flott utsikten over fjorden mens vi ventet på kaffen skulle koke. Vi drømte oss bort og syntes livet var ganske så greit. 
Idyllen ble brutt ganske fort da jeg kjente det kravlet på foten, en flått hadde funnet veien dit. Vi pakket tingene og gikk ned til kajakkene, her plukket jeg enda flere flåtter av klær å sko.
Etter litt febrilsk banking av klær, som antagelig har sett ganske dumt ut for andre padlere som passerte, var vi ute på vannet igjen. Klærne hang på slep etter kajakken, her skal ingen flåtter komme fra med livet i behold.

De syv søstre.

Kajakkene gle bortover vannet, eneste lyden i nær omkrets kom fra denne mektige fossen. Åren hvilte på kajakken mens jeg nøt synet av alt dette flotte. Lyden av fisk som traff vannet brøt stillheten, men når jeg kikket etter fisken var det fem nieser som svømte ca 50 meter fra meg. Har aldri sett de flotte dyrene på så nært hold, så dette var en veldig spesiell opplevelse.

De syv søster i front.


Utsikten fra gården Blomberg.

Dagens mål er nådd, vi skal overnatte på denne nydelige plassen.Nå gjenstår bare å finne den perfekte teltplass. Gården lå på venstresiden av fjorden, så etter noen timers padling kryssa vi. Vi brukte 45 min å gå opp til gården, her var stien veldig gjengrodd, men mange turgåere før oss hadde lagt sti i alt det høye ugresset.

Blomberg gård.
Stormkjøkkenet sviktet når vi skulle diske opp med kveldsmat, det ble kald pølse på knekkebrød. Noen lokale arbeidere tok turen opp hit, han ene hadde vert med på restaureringen av denne gården. Så han tok oss med på omvisning rundt gården og fortalte om de forbedringer som var gjort. Her var vi heldige..


Dag 3.
Friaren.
Dagen etter padler vi til endes av fjorden, før vi snur og padler tilbake mot Geiranger. Jeg har lånt kajakk av et utleiefirma og må være inne igjen til klokka 21.00 ikveld. Betalte 1600,- for lån av kajakk i to dager, fra 09.00 tirsdags morgen til 21.00 onsdags kveld. For sen levering blir dyrt, så vi har litt tidspress på oss i dag.

Skageflå.
Dette var den siste gården vi skulle besøke, viktig og strekke litt på føttene. Her var det umulig å se fra avstand at vi kunne komme opp, men var rekkverk og trapper i fjellet så var ikke problem.  Her var benker, god telt og bålplass og en nydelig utsikt over fjorden. Men det var det foresten fra alle gårdene.

Utsikten fra Skageflå.
Ser du ekstra godt etter kan du se Knivsfå på fjellhyllen på andre siden av fjorden.På vei ned igjen. Bratt!

Fjære. Kan være smart å ha dette i bakhodet.
Når vi dro kajakken på land, var vannstanden så høy som de rød kajakkene. 

Geiranger er kjent for alle de store Cruise skipene som kommer inn..
Klokka 20.55 er vi inne med kajakkene igjen, så dette gikk akkurat. 
Vi valgte og slå opp teltet på campingplassen som lå ved fjorden, etter en dusj var det rett i soveposen. Vi har en topptur i vente neste morgen.

Dag 4.

 Fjellet til venstre i bakgrunnen er Grindalsnibba 1636 moh. Høgre: Vinsåshornet 1343moh
Da vi ankom Geiranger var det disse fjella jeg først la merke til,  allerede da ble det et mål og bestige hvertfall et av de før vi reiste hjem igjen.Vi parkerte ved Vesterås gard (300moh) og gikk herfra videre på grusvei til Hole, derfra var det merket sti til toppene. Bilde ble tatt dagen vi kom.

Mye skodde og lavt skydekke denne dagen gjorde det umulig å se toppene.

Tøff skilting på vei oppover.

Grinddalsætra.
Ved sætra tar vi en liten pause og bestemmer oss for hvilken topp vi skal til. Toppene ligger under et hvit skylag. Vi bestemmer oss for Vinsåshornet. Denne er litt lavere så det er større sjans for at skylaget letter her.Skylaget gjør det hele litt dramatisk.

Stopper å nyter utsikten mens vi enda har den.

Vi gleder oss til toppen. Utsikten er enorm!
Vinsåshornet 1343 moh
Toppen endelig nådd, ingen sikt som forventet. Kaldt å regn er det også.
Denne turen har vanskelighetsgrad 4. Det er ikke uten grunn. Vi starta på 300 moh og steig til 1343 moh. Det var veldig bratt opp, noe klatring måtte til. Sliter en med høydeskrekk bør en holde seg borte herfra. Skalv selv i føttene på vegen opp, trør en utfor stien her risikerer en å havne i bunnen i en fei..

Må vertfall ha bilde fra varden, om vi ikke fikk utsikt.

Noe klatring måtte til.


Nede ved Grinddalsætra begynner vi å få sikt over fjorden igjen.

Bjørnar viser stolt frem toppen han nettopp har vert på..
Dag 5.

Hjemmreisedag. Klokka 07.00 kjører vi ut av Geiranger, men vi har et siste stopp igjen, nemlig den kjente utsikten som så mange velger og ta bilde fra. På innledningsbilde til dette blogginnlegget ser du Bjørnar og utsikten han fikk. 3 minutter etterpå så det slik ut. Synd.

Yaey!
Geiranger er en nydelig plass med et mangfold av turmuligheter. Kommer gjerne igjen.

Takk for turen Bjørnar.


3 kommentarer:

 1. Fantastisk!!!!! ;)

  SvarSlett
 2. Så ut som en flott tur, kan du si noe mer om overnatting og slikt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Var kjempe flott her. Vi overnatta i telt på campingplassen helt nede ved fjorden de nettene vi ikke var på padling. Kosta 150 kr natten viss jeg husker rett. Men var mange flotte teltmuligheter i fjellheimen. Var også et par hoteller i Geiranger. Hva det dette du lurte på??

   Slett